Як смачно зробити Здобний дріжджовий пиріг з яблуками простий покроковий рецепт в домашніх умовах швидко.
Інгредієнти
Опара:
25 г густої сметани + молоко до рівня 100 мл
20 г свіжих дріжджів
15 г цукру
30 г борошна
Тісто:
опара
2 жовтка або 1 жовток і 20 г густої сметани
1/3 ч. л. солі
50 г цукру
1 ч. л. ванільного ароматизатора
50 г вершкового масла
50 г маргарину
~250 г борошна
1 ч. л. розпушувача
Начинка:
1 кг яблук
25 г вершкового масла
2 ст. л. коньяку або рому (можна воду)
75 г родзинок
0,5 ч. л. кориці
1 ч. л. крохмалю
1 яєчний білок і пакетик ванільного цукру для змащування
будь-які горіхи для посипання
Здобний дріжджовий пиріг з яблуками покроковий рецепт
1. Для опари змішати сметану з молоком, підігріти. У теплій суміші розчинити дріжджі і цукор, розмішати вінчиком борошно. Залишити опару підійти. У мисці змішати віночком жовтки або сметану з сіллю, цукром, ароматизатором, розтопленими теплими маслом і маргарином. Додати вспенившуюся опару, розмішати. Всипати борошно, разрыхлитель.
2. Замісити пластичне тісто, не липнущее до рук. Тісто накрити і залишити в теплому місці підходити приблизно години півтори. Для начинки яблука очистити, видалити серцевину, нарізати дрібними кубиками або соломкою. У сковороду всипати цукор, нарізати масло, влити ром, всипати яблука, родзинки, корицю. Тушкувати на повільному вогні до м’якості яблук і випарювання рідини. Посипати начинку крохмалем і швидко перемішати. Силіконову форму діаметром 26 см протерти рослинним маслом. Готове тісто обім’яти і розділити на дві частини. Більшу частину розкачати в коло так, щоб вистачило тіста зробити бортики. Викласти тестом форму.
3. Розподілити начинку. Тісто розкачати в коло, накрити начинку, два рази пройтися по краях, щільно защипывая і підіткнути шов вниз. Розрівняти пиріг, накрити і дати 30 хвилин підійти. Яєчний білок злегка збити з ванільним цукром (тільки, щоб зникла тягучість). Змастити пиріг білком, посипати горіхами, змастити білком ще раз. Зробити зубочисткою отвори для виходу пари. Випікати пиріг в попередньо розігрітій духовці при температурі 180 °С (конвекція 160°С) до золотистого кольору і проби на суху лучинку. Трохи остудити і вийняти з форми. Смачно до очманіння! Народ на чолі з Головним дегустатором дуже хвалив!
Відео рецепт 👇