Це самий зимовий пиріг або кекс, який в Англії називають “фруктовим”. На відміну від більшості побратимів цей варіант готується досить швидко, без довгого замочування сухофруктів і без витримки самого готового кексу. ⠀Як зробити Англійський фруктовий різдвяний кекс рецепт простий в духовці. На відміну від класики, тут є нотки шоколаду і кави, і кекс дуже нагадує пудинг, але набагато смачніше і цікавіше. ⠀ За основу брала рецепт Найджелла Лоусон, королеви англійської кухні, якщо вона каже “кращий рецепт фруктового пирога”, то їй беззастережно віриш. ⠀ ⠀
Інгредієнти
1 частина
🔸700 – 800 гр сухофруктів (чорносливу, родзинок (синього і жовтого), в’яленої журавлини)
🔸Сік і цедра двох апельсинів
🔸170 гр вершкового масла кімнатної температури
🔸150 гр темного цукру (ідеально мусковадо)
🔸150 гр меду
🔸130 мл міцної кави
🔸2 ст л доброго какао
🔸1/2 год л кориці, щіпка меленої гвоздики (чи 1 год л суміші 5 спецій)
⠀
частина 2
🔸3 яйця
🔸150 гр борошна
🔸80 гр мигдальної муки або меленого мигдалю
🔸1/2 год л соди і стільки ж розпушувача
Англійська фруктовий різдвяний кекс покроковий рецепт
1. ⠀ Для випічки я зазвичай беру одну велику кексову форму і наповнюю її майже цілком, а тісто виливають у форму діаметром 15 див. ⠀ Сухофрукти обідаємо окропом і змішуємо з апельсиновим соком і даємо настоятися ніч у прохолодному місці. За бажанням частина соку можна замінити на коньяк або мигдальний лікер. ⠀
2. Сухофрукти з соком змішуємо в ковшике з товстим дном з іншими інгредієнтами першої частини і прогріваємо. Зовсім не довго, тільки щоб розтанув цукор і масло. Даємо охолонути і додаємо цедру. ⠀ Яйця злегка збиваємо виделкою і додаємо їх до масі з сухофруктами, перемішуємо. Всі інші інгредієнти другий частини відправляємо в тісто і ретельно вимішуємо тісто. ⠀
3. Духовку розігріваємо до 150 градусів. Форми краще прокласти пергаментом, так як тісто досить липке. Виливаємо тісто у форму і відправляємо в духовку. Час залежить від розміру і товщини стінок форми. Маленький кекс був готовий у мене через 1,5 години, а через великий 2. ⠀
4. Перш ніж вийняти кекс почекайте 10 хвилин. Після остигання кекс загортаю у пергамент і фольгу, зберігається до 3-х тижнів в холодильнику.Але можна вжити вже на наступний день.