Домашня ромова баба з просоченням і помадкою

Домашня ромова баба з просоченням і помадкою класичний рецепт простий. Одним із самих смачних і улюблених десертів в дитинстві, була ромова баба, просочена цукровою водою з ромом і товстої шапочкою з цукрової помадки. У цій випічці головне — помадку і сироп для просочення приготувати заздалегідь.

Інгредієнти

Мука 220 р
Цукор 2 ст. л.
Дріжджі (сухі) 1 ч. л.
Вода 45 р
Яйце 2 шт
Сіль щіпка
Ванільний екстракт 1 ч. л.
Масло вершкове 60 г

🔸Просочення:
Цукор 240 р
Вода 240 р
Ром 1 ст. л.

🔸Помадка:
Цукор 250 г
Вода 85 р
Лимонний сік 1 ч. л.

Домашня ромова баба з просоченням і помадкою покроковий рецепт

1. Починаємо з приготування помадки. У сотейнику змішуємо цукор, воду і нагріваючи, домагаємося розчинення цукрових кристалів. Зверніть увагу, що в інгредієнтах вода вказана в ГРАМАХ! Киплячий сироп накриваємо кришкою і варимо 2-3 хвилини на сильному вогні. Потім знімаємо кришку і продовжуємо варити при сильному кипінні до 108С.
2. Додаємо лимонний сік і продовжуємо варити сироп до 117С. Можна перевірити готовність сиропу для помадки, капнувши краплю сиропу в холодну воду і потім краплю скачати в м’який кульку. Якщо вийшло, сироп готовий. Готовий сироп охолоджуємо до 60С і збиваємо до стану білої цукрової помадки. Помадку накриваємо і залишаємо на 12 годин вистоюватися при кімнатній температурі. ⠀
3. Для тіста просеем борошно, змішаємо з цукром, дріжджами, додати теплу воду (35-40С) і замісимо м’яке тісто. Далі додамо яйця, сіль і невеликими порціями вмішуємо вершкове масло кімнатної температури і ванільний екстракт. Вимішуємо тісто 5-7 хвилин. Тісто округляємо, накриваємо й ставимо на 1-2 години в тепле место.
4. Тісто має збільшитися вдвічі. Готове тісто викладаємо на робочий стіл, ще раз вимішуємо, використовуючи (по можливості) мінімальну кількість борошна і ділимо на рівні частини. Заповнюємо форми на 1/3 об’єму. Якщо необхідно, то формочки змащуємо маслом. Я не змащувала. Викладаємо заготовки, злегка ущільнюючи в формочках.

5. Накриваємо і залишаємо в теплі до збільшення в об’ємі в 2 рази, приблизно на 1,5 ч. Духовку розігріваємо до 180С, змащуємо яйцем і випікаємо приблизно 40 хвилин до рум’яного кольору. Через 15 хвилин можна починати виймати з формочок. ⠀ А поки готуємо сироп.
6. Для сиропу цукор і воду змішуємо в сотейнику, не забуваючи, що вода в ГРАМАХ! Нагріваючи, досягаємо повного розчинення цукру і кип’ятити 2-3 хвилини, додаємо ром і остуджуємо. ⠀ Ромові баби наколюємо в декількох місцях зубочисткою і занурюємо в сироп на 20 секунд.
7. Якщо хочете більш просочені, можна подовше потримати. ⠀ Помадку підігріваємо на водяній бані до рідкого стану і робимо шапочки, вмочаючи ромбабы або покриваючи ложкою. ⠀ Мрія збулася! Ром-баби готові!