Як зробити смачний англійська фруткейк різдвяний кекс рецепт простий. На фруткейки я задивилася ще в минулому році, рівно як і на штоллени. Але знаєте, як зазвичай буває, закрутилася-розбурхався, знайшлися більш термінові і важливі справи. Цього року вирішила у що б то не стало приготувати і те і інше. З початку фруткейка – традиційного англійського різдвяного кексу. ⠀ Кейк – тому що пиріг, фрут – тому що на 90% складається з фруктів (тобто, Сухофруктів). Звучить заманливо? Ще як) ⠀ Скажу відразу, що кекс вийшов просто неймовірно смачним, я очікувала меншого😀 Шапочка з ванільного крему ідеально доповнила його, і я настійно рекомендую нею не нехтувати (як і ваніллю в кремі, інакше буде вже не то😊). ⠀ ⠀
Інгредієнти
Діаметр форми 18 см ⠀ Яйця – 3шт. Цукор тростинний – 83гр Вершкове масло – 83гр Борошно – 105гр Горіхи (у мене фундук, волоські і кешью) – 83гр Розпушувач – 1 ч. ложка В’ялена вишня – 40г Цукати апельсина – 100 гр В’ялена журавлина – 100гр Родзинки білий або чорний – 60гр Чорнослив – 90гр (Кількість сухофруктів я пишу суворо, як було в моєму кексі. Ви можете варіювати або взаимозаменять їх, головне залишити їх загальна кількість незмінним) Кориця – 1 ч. ложка Цедра апельсина, лимона або мандарина – опціонально
ДЛЯ СИРОПУ Вода – 100 гр Цукор – 100 гр Цедра 1 мандарина, цедра 1 лимона (це опціонально, на ваш смак) Кориця -1 год. ложка Мед – 1ч. ложка
ДЛЯ КРЕМУ сирний сир Вершковий – 120 гр Вершки жирні від 33% – 80 гр Ванільна паста -2 ч. ложки (якщо у вас ваніль в стручках, використовуйте її за вашим смаком. Я додавала так, щоб запах ванілі був легко сприймається Цукрова пудра – 20 гр
1. Сухофрукти порізати при необхідності, залити гарячою водою, дати їм постояти пару годин, для того, щоб вони пом’якшали. М’яке вершкове масло і цукор збити до пишноти на високій швидкості міксера близько 7-8 хвилин. З’єднати сухі інгредієнти. Порубати горіхи. В масляну масу ввести по одному яйця, ретельно перемішуючи після каждого.
2. Додати в суміш сухі інгредієнти і сухофрукти, перемішати. Випікати кекс при 180° близько 25-30 хвилин. ⠀ Дістати кекс, трохи остудити його, від форми звільняти не потрібно. За допомогою зубочистки зробити поверхні кексу багато дірочок і рясно просочити його сиропом. Не страшно, якщо сироп буде утворювати калюжки на поверхні або стікати в бік кекса.
3. Накрити поверхню кексу харчовою плівкою і прибрати його в холодильник на 5-6 годин (можна на ніч). Через це час процедуру з просочуванням повторити, знову обернути його плівкою і знову прибрати в холодильник. Так свій кекс я просочувала тричі, і мені здається, це було оптимальним😊
4. ДЛЯ СИРОПУ. Змішати всі інгредієнти і варити близько 10 хвилин (сироп повинен добре кипіти). Готовий сироп стане золотистого відтінку і після охолодження буде трохи тягуч.
5. ДЛЯ КРЕМУ. Змішати всі інгредієнти на високій швидкості міксера до однорідності і пишності Просочений і охолоджений кекс покрити зверху кремом і подати до стол.