Фісташкова домашня паста своїми руками для торта

Як зробити фісташкову домашню пасту своїми руками для торта рецепт простий. «Робила торт за вашим рецептом, але колір крему вийшов не такий насичений», «мені не вистачило аромату фісташки, напевно, її потрібно було додавати більше», «чому ваш мус однорідний, а мій – ні?»

Регулярно я отримую подібні питання, що стосуються моїх фісташкових тортиків. І я можу зрозуміти, чому ви турбуєтеся. Фісташка – це загальна любов, незворотний тренд на найближчі багато років, незмінний хіт в продуктових лінійках кондитерів. І, купуючи рецепт торта з фісташками, звичайно, чекаєш чогось грандіозного. І дуже сумно, коли раптом очікування не виправдовуються з причин, які я назвала вище👆🏻

Отже, парадокс, але виною всьому самий головний інгредієнт – фісташкова паста. Давайте розбиратися.

На ринку є два види фісташкової пасти:

⁃ 100% натуральна паста (в її складі ядра обсмаженої фісташки і тільки)
⁃ Десертна паста (у цих продуктах склад може варіювати, але об’єднує їх ненатуральність: крім ядер фісташки в такий пасті містяться інші горіхи, масла, емульгатори, соєві продукти, ароматизатори та барвники)
Натуральна паста, звичайно, на смак менш яскрава і не має гарного смарагдового відтінку. Вона несолодка, іноді може злегка гірчити, якщо взяти її занадто багато (це буде схоже на те, якщо схрумкать разом жменю фісташок😬), іноді буває неоднорідна.

Друга паста, десертна, на мій погляд, більш смачна. Вона солодка, дуже ароматна, але при цьому зовсім без гіркоти, еластична і однорідна, красивого фісташкового кольору. В десертах часто вона розкривається краще, її смак і запах більш насичений, на відміну від натуральної. Наприклад, додана в тісто чайна ложка десертній пасти здатна дати йому ніжний зелений колір і солодкий горіховий аромат і смак. Але така ж кількість натуральної пасти не дасть бісквіту практично нічого, її потрібно куди більше.
Звідси народжується похибка у всіх «фісташкових» рецепти, які ви можете купувати або зустрічати в мережі.
Яку пасту вибирати для своїх десертів – вирішувати вам, але знати про особливості різних паст потрібно) І уточнити у автора рецепта, яку пасту використовував саме він ніколи не буде зайвим.

Інгредієнти

– Фісташки (очищені, не солоні і не смажені)125 гр⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀
– Мигдальна борошно (мигдаль) 30 гр

– Цукор 60 гр⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
– Вода 20 мл
– Рослинне масло 3 ст. л.
– Харчовий барвник зелений ( за бажанням )

Фісташкова домашня паста своїми руками для торта покроковий рецепт

1. Викласти очищені фісташки на деко і відправити в заздалегідь розігріту духовку до 150 градусів на 15 хв. Дістати, остудити! В ковшике з товстим дном змішати цукор і воду. На середньому вогні довести сироп до 114 градусів, додати барвник, якщо будете використовувати. І, злегка потрясывая кухлик, перемішайте барвник з сиропом. Ні віночком, ні ложкою перемішувати не можна, інакше сироп кристаллизуется.
2. Нагріваємо сироп до температури 121 градус, закладаємо туди все фісташки і швидко перемішуємо. Фісташки повинні покритися кристалами цукру. Якщо цього не відбулося, значить нагріваємо далі і перемішуємо їх швидко ложкою. Викласти на силіконовий килимок або пергамент фісташки і залишити остигати. Як охолонуть, потрібно взяти їх і мигдалеву борошно або мигдаль, помістити в чашу блендера. Молоти не довго, з перервами, але дуже мелко.

3. Якщо боїтеся, що ваш блендер не впорається, то спочатку змеліть горіхи в кавомолці, а потім перекладіть в блендер. Горіхи змололи, тепер додаємо рослинне масло і ще раз вбиваємо до гладкої консистенції. Перекладаємо пасту в щільно закривається контейнер і прибираємо в холодильник. У підсумку, у нас на виході виходить 250 гр готової пасти. Зберігати в холодильнику в щільно закритому контейнері до 6 міс.”