Класична долма у виноградних листках армянська

Класична долма у виноградних листках вірменська простий рецепт. Дуже смачна долма, класична – ніжна і ароматна. Раджу фарш крутимо самим, зачищаючи м’ясо від жил і плівок, тоді кінцеве блюдо вас приємно здивує та смаком і консистенцією.

Інгредієнти

✔️700 гр м’якоті задньої ноги баранчика
✔️300 г курдючного сала
✔️300 гр цибулі ріпчастої
✔️1 великий помідор
✔️2-3 ст л топленого масла
✔️4 ст л круглого рису
✔️Виноградні листя свіжі або солоні
✔️2-3 гілочки листя м’яти
✔️Чорний перець, сіль за смаком
✔️250 мл бульйону чи води
✔️соус: мацоні(катик) і сметана 50/50, часник за смаком

Класична долма у виноградних листках вірменська покроковий рецепт

1. 📌солоні листя залити окропом на 3-5 хвилин, промити під проточною водою, розділити
📌якщо є можливість зібрати свіжі листя, то знімаємо третій лист з кінця гілки (молодий листочок) у білого винограду. Помити, так само обдати окропом і можна начиняти
2. 📌м’якоть очистити від жил і плівок, прокрутити з жиром на м’ясорубці, я вибираю середню решітку.
📌цибулю дрібно порубати, а рис відварити пару хвилин
📌з’єднати фарш, цибулю, рис, помідор на тертці, листочки м’яти, дрібно порубані, сіль і перець, перемішати
📌кладемо лист глянсовою стороною вниз, хвостик прибрати, загортаємо по 1 чл фарш і щільно укладаємо на дно каструлі. Низ каструлі стелю листьями.
3. 📌зверху викладаю топлене масло і вкриваю листям. На тарілку листя, вантаж і заливаю бульйоном. Як закипить пробую бульйон і выправляю на сіль.
📌варю 1 год 10 хв після закипання на малій потужності, вимкнути, зняти вантаж, дати бульйону вбратися
📌зняти тарілку і листя – на них залишиться піна від м’яса, а долма залишиться чистою.
📌подаю з соусом із сметани і мацоні з часником