Лимонний пиріг з курдом і меренгою на пісочному тісті

Лимонний пиріг з курдом і меренгою на пісочному тісті рецепт в духовці. Для любителів супер лимонних десертів. 😋 Хоча цю пісочну основу можна заповнити начинками на будь-який смак!

Інгредієнти

(форма 23 см):

Для тіста:
Вершкове масло 100 р.
Жовток 1 яйця
Цедра 1 лимона
Сіль щіпка
Ванілін на кінчику ножа
Борошно 190 р.
Вода 1 ст. л.

Для лимонного курда:
5 шт. Яйця (Або 3 яйця і 3 жовтки)
Цукор 150 р.
Лимони 3-4 шт (180 мл лимонного соку)
Вершкове масло 100 р.

Меренга:
Білок 1 яйця
Цукор 100 р.
Лимонна кислота щіпка
Ванілін щіпка

Лимонний пиріг з курдом і меренгою на пісочному тісті покроковий рецепт

1. Тісто. Лимони моєму, з одного знімаємо цедру. Холодне вершкове масло нарізаємо кубиками. Кладемо його в чашу комбайна разом з борошном, цедрою, сіллю, ваніліном і подрібнюємо в крихту. ⠀ Додаємо жовток і воду перемішуємо комбайном. Збираємо тісто в кулю, в п/е пакет і прибираємо в холодильник на 30 хв. ⠀

2. Розкачуємо тісто між двома листами пергаменту. В коло трохи більше діаметра вашої форми з урахуванням висоти бортів. ⠀ Перекладаємо в форму, робимо проколи вилкою. Зверху кладемо лист пергаменту і насипаємо вантаж: спеціальні кульки або горох/квасоля і тп. ⠀ Випікаємо при 200° С 12 хв з вантажем і 12 хв без вантажу. ⠀

3. 🍋 курд. Вичавлюємо сік з лимонів, переливаємо в склянку, пропускаючи через сито, відміряємо 180 мл. ⠀ Яйця злегка збиваємо і через сито перелити в сотейник з товстим дном, додаємо цукор і лимонний сік, перемішуємо до однорідності. ⠀ Ставимо на невеликий вогонь, перемішуємо вінчиком, чекаємо загусне до консистенції крему (приблизно 10-12 хв.) Готовий курд загусне ще більше. ⠀ Знімаємо з вогню і додаємо вершкове масло. Виливаємо лимонний курд на остигнула основу. ⠀
4. 🥚Готуємо меренгу. Яєчний білок, цукор, ванілін і лимонну кислоту поміщаємо в вогнетривку миску. Ставимо на сотейник з киплячою водою, щоб дно миски з нею не стикалося. Помішуємо віночком до повного розчинення цукру, знімаємо з водяній бані і збиваємо міксером до дуже щільного стану, меренга повинна стати глянцевою і добре тримати форму. ⠀

5. Прикрашаємо тарт меренгою і прибираємо в холодильник для стабілізації начинки (3-4 ч.) Вона залишиться м’якою, кремовою текстури, для густини додають желатин, але мені так подобається. 😋