паска Козунак болгарський

Як зробити Паска Козунак болгарський рецепт простий. Не претендую на істину в першій інстанції, але… Розкажу те, що отримала з вуст болгарської сусідки з багатим життєвим досвідом 🤗… Особливості тесту на козунАк в тому, що по – перше- його зазвичай готують на 2 види жиру (наприклад вершкове масло і свинячий жир або вершкове і рослинне масло) …
А ще – у формуванні тесту. Тісто на КОЗУНАК змішують – гарненько змочуючи руки (наприклад) в олії, вдаряючи об стіл і розтягуючи. Далі – зазвичай тісто розтягується в два джгута або два рулону, наповнених начинкою, які потім сплітаються і викладаються у вигляді вінка.
Завдяки таким скручиваниям текстура козунака стає шаруватої, що самим чудовим чином відбивається на смаку випічки. Цей рецепт мені дістався в подарунок від тієї ж соседушки. КозунАк або болгарський паска на ВЕЛИКИЙ ДЕН.

Інгредієнти

(2 паски 11 см д. 12 см заввишки)

13 гр свіжих дріжджів (або 4.5 гр сухих)
120 гр цукру
100 мл теплого молока
320 гр борошна (сильної)
1 яйце
1 жовток
25г вершкове масло (кімн. Т)
Ваніль
2 гр солі
10гр раст.масла для замісу(змазування рук)

Начинка:
50-70 гр м’якого вершкового масла
30-40 гр маку
1 ст. л. кориці
трохи цукру

1 жовток + 1 ст. л. молока (для змащування паски)

Макаронаж:
25 гр горіховою борошна (або горіхів)
50 гр цукру
18 гр крохмалю
30 гр білка

паска Козунак болгарський покроковий рецепт

1. Дріжджі змішати з невеликою кількістю цукру (із загальної маси) і всім молоком. Додати близько 4 ст. л. борошна (від загальної кількості) І відставити убік – поки з’являться бульбашки. Потім – до опарі додати все борошно, яйце і жовток, вимішати до однорідності(хвилин 5). В самому кінці додати сіль і масло(заважати ще хвилин 5) .
2. Сіль в хлібобулочних виробах не тільки для смаку, але і для кращого освіти глютеновых ниток. Не забувайте додавати її. Готове тісто помістити в тепле вологе місце приблизно на 2.5 години. Я зазвичай ставлю тісто в духовку і туди ж 1 літр гарячої води і залишаю на годину. Через годину міняю воду на гарячу… тісто Обім’яти, розтягнути руками в 2 прямоугольника.
3. Кожен з них змастити вершковим маслом. 1 – посипати цукром і маком, другий – корицею і цукром і апельсиновими цукатами (за бажанням) Сформувати з тіста рулетики, рулетики скласти у форму по 11 см Тісто має займати 1/3 форми, яку ви будете использовать.
4. Сформувати з тіста рулетики, рулетики скласти у форму по 11 см Тісто має займати 1/3 форми, яку ви будете використовувати. Знову відправити тісто на расстойку . приблизно на 2 години. Духовку розігріти до 180 градусів. Перед тим як розміщувати паски на випічку – налийте чарку гарячої води на дно духовки.

5. Це допоможе скоринці на куличах повільніше схоплюватися і дасть їм більші можливості для росту ВГОРУ. Таку ж функцію виконує макаронаж – можна покрити паски им.
6. Макаронаж:
Якщо у вас горіхи в чопере з’єднати горіхи, цукор і крохмаль, покрутіть до стану борошна . Якщо у вас вже горіхова борошно з’єднайте всі інгредієнти і помістіть в кондитерський мішок. Покрийте паски зверху макаронажем
Випікати при 180 гр. близько 40 -45 минут.