Як смачно зробити Стейк міньйон з гарніром простий покроковий рецепт в домашніх умовах швидко. Як каже Вікіпедія, філе-міньйон (маленьке філе), це медальйон — шматок яловичини, відріз тонкої частини вирізки.
Лаконічно і просто.
«Вирізка» – це самостійне назва, самою ніжною і пісної м’язи в туші яловичини, яка розташовується вздовж обох сторін хребта.
Це «лінива» м’яз, що не несе ніякого навантаження, в ній дуже мало сполучної тканини.
«Вирізка» часто продається цілком і виглядає як довгий, вузький, веретеноподібний шматок чистого м’яса, потовщений з одного боку (голова) та більш тонкий з іншого (хвіст). А круглі шайби м’яса, нарізані упоперек з тонкої частини «вирізки», являють собою філе-міньйон.
А ще, з вирізки готують популярне блюдо «тар-тар», мелкорубленное, злегка мариноване, сире м’ясо. Стейк «міньйон» ми будемо обсмажувати в ароматній олії, пекти в духовці до готовності медіум, за допомогою термоиндикатора, подавати з міксом із зеленого салату, додатковим гарніром — пюре з топінамбура і цибульно-перцевим соусом.
Доведеться трохи повозитися, але в результаті ми отримаємо неймовірно смачну вечерю, який підійде для будь-якого урочистого випадку.
Лаконічно і просто.
«Вирізка» – це самостійне назва, самою ніжною і пісної м’язи в туші яловичини, яка розташовується вздовж обох сторін хребта.
Це «лінива» м’яз, що не несе ніякого навантаження, в ній дуже мало сполучної тканини.
«Вирізка» часто продається цілком і виглядає як довгий, вузький, веретеноподібний шматок чистого м’яса, потовщений з одного боку (голова) та більш тонкий з іншого (хвіст). А круглі шайби м’яса, нарізані упоперек з тонкої частини «вирізки», являють собою філе-міньйон.
А ще, з вирізки готують популярне блюдо «тар-тар», мелкорубленное, злегка мариноване, сире м’ясо. Стейк «міньйон» ми будемо обсмажувати в ароматній олії, пекти в духовці до готовності медіум, за допомогою термоиндикатора, подавати з міксом із зеленого салату, додатковим гарніром — пюре з топінамбура і цибульно-перцевим соусом.
Доведеться трохи повозитися, але в результаті ми отримаємо неймовірно смачну вечерю, який підійде для будь-якого урочистого випадку.
Інгредієнти
Для соусу:
Цибуля ріпчаста — 1 шт;
Вершкове масло — 30 г;
Вершки жирні — 100 мл;
Чорний мелений перець — 1 ч. л.(можна використовувати суміш 4 перцю, буде ще смачніше);
Сіль — щіпка.
Для мікс салату:
Будь-мікс салатної зелені — 150 г;
Оливкова олія «екстра вірджин» — 2 ст. л.;
Сік — 1/4 лимона;
Сіль — щіпка.
Для додаткового гарніру:
Топінамбур — 400-500 г;
Вершки жирні — 100 мл;
Вершкове масло — 20 г;
Сіль — щіпка.
Для стейка:
«Філе-міньйон» — 2-3 шт (товщина кожного шматочка 5 см);
Вершкове масло — 30 г;
Рослинна олія для смаження — 2 ст. л.;
Часник — 3 зубчики;
Розмарин — 2-3 гілочки;
Сіль — щіпка на кожен стейк;
Чорний перець — щіпка на кожен стейк.
Стейк міньйон з гарніром покроковий рецепт
1. Для соусу: Цибулю почистити, нарізати дуже дрібними кубиками. Розігріти сковороду, розтопити масло і на середньому вогні обсмажити цибулю до м’якості, протягом 12 хвилин. Потрібно, щоб цибуля став м’яким і ніжним. Додати мелений перець, сіль, обсмажити пару хвилин, влити вершки, перемішати. Тушкувати ще 2-3 хвилини, випарівая вершки, домагаючись бажаної консистенції соуса.
2. Збалансувати смак солі, прибрати з вогню і накрити кришкою. Для мікс-салату: Салатну зелень викласти в миску, заправити олією і лимонним соком, трохи посолити. Для додаткового гарніру: Коріння топінамбура очистити від шкірки. Промити. Розрізати навпіл на однакові шматочки. У сотейник налити воду так, щоб вона покривала корнеплод.
3. Посолити, щоб вода була відчутно солоною на смак (приблизно 1 ч. л. солі). Варити 20 хвилин, злити воду, додати вершкове масло, вершки, потовкти товкачем або блендером в гладке пюре. Вирізку нарізати поперек волокон стейками, товщиною близько 5 сантиметров.
4. Обсушити кулінарним паперовим рушником. Розігріти сковороду, додати олію і вершкове масло (завдяки рослинній олії, вершкове не буде горіти), зубчики часнику, нарізаний пластинами, гілочки розмарину, трохи прогріти для ароматизації олії. Збільшити вогонь (на 8 з 9), викласти стейк в ароматне масло, обсмажити до красивого рум’янцю з одного боку, перевернути, посолити, поперчити і обсмажити з іншого боку, постійно поливаючи гарячою олією з дна сковороды.
5. Як тільки розмарин і часник віддадуть свій аромат їх потрібно видалити. Далі рум’яні стейки перекласти в вогнетривку форму, ввести голку термоиндикатора під кутом, щоб її кінчик знаходився в середині шматка м’яса. Встановити індикатор на позначки 56 градусів. Помістити форму в попередньо розігріту духовку до 180°С.
6. По досягненні зазначеної температури спрацює електронний сигнал, після чого м’ясо потрібно витягнути з духовки, перекласти на обробну дошку, накрити фольгою і дати йому відпочити 5-6 хвилин. Якщо немає термоиндикатора, запікати при температурі 190°С 5-6 хвилин. Ну, а далі все просто.
7. На красивій дерев’яній дошці або кам’яному блюді з ардезита, з одного боку викладаємо гіркою мікс салатної зелені. Поруч викладаємо пюре з топінамбура, зверху на пюре, стейк «філе міньйон».
Відео рецепт 👇