Тигровий хліб

Тримайте останній рецепт по вівторках в році, що минає. Він повністю їстівний, але якщо у вас закрадеться сумнів, то його можна засушити і покласти під ялинку🎄 Як зробити Тигровий хліб рецепт простий.

Інгредієнти

340 р. вода1 (4-20С)
100 р. закваска пш 100%
440 р. пшеничне борошно в. с.(або 1 сорт)
60 р. пшеничне борошно цільнозернові
10 р. вугілля активоване (таблетки, подрібнені в порошок)
12 р. сіль
24 р. мед
30 р. вода2 (4-20С)
20 р. масло нуазет (топлене, дхі або просто вершкове)
куркума на посипання

Тигровий хліб покроковий рецепт

1. З’єднати закваску з водой1. Додати вугілля і борошно – місити 1-2 хвилини до однорідності. Дати отлежки тесту 30-60 хвилин для автолізу (розвитку клейковини). Руками: додати сіль, мед, масло і воду 2. Замісити тісто методом складань. У тестомесе: 3 хвилини на першій та 8-10 на другий. Воду2, сіль, масло і мед додавати поступово, починаючи з моменту, як почне розвиватися глютен (з 5-6 хвилини замісу на 2-й швидкості). Кінцева температура тіста має бути в межах 23-26С.

2. Залишити тісто для бродіння на 4-5 годин. При цьому, через кожні 40 хвилин розтягнути і скласти тісто (Stretch & fold). Всього 3 рази. Далі тісто бродить без складань. На дотик воно повинно стати желеподібним. Выбродившее перекласти тісто на злегка посипаний борошном стіл. Поділ за бажанням. Попереднє округлення. Отлежка на столі 10-20 мин.
3. Далі сформувати круглу або овальну тестозаготовку. Кошик для розстоювання тіста застелити рушником і злегка подпылить борошном. Покласти в неї хліб швом вгору, накрити рушником і залишити підходити на 20-30 хвилин при кімнатній температурі. Далі проводимо расстойку в холодильнику протягом 12-18 год при 4-8°C. Перед відправкою в піч тестозаготовку можна не гріти, а відразу відправити в печь.

4. Перед посадкою в піч, зробити глибокий (до 1,5 см) надріз (під кутом) лезом або хлібним ножем. Або як на відео в каруселі. Випікати в духовці, розігрітій до 240°C, перші 10 хвилин з парою, потім зменшити температуру до 220°C і випікати ще 15-20хв. Готовий хліб остудити. Печіть у задоволення!😉

Відео рецепт 👇