Як зробити белевську пастилу з яблук домашню

Як зробити белевську пастилу з яблук простий покроковий рецепт в домашніх умовах швидко. Готую «белевську пастилу» родом з Тульської Області, міста Бельов.
Пастила, як і в кінці дев’ятнадцятого століття, готується у відповідності з рецептом того часу, без змін і доповнень. Простота приготування і доступність продуктів, дозволяє готувати, цей традиційний, російська десерт, який виявився популярний не тільки в Царській Росії, але і далеко за її межами. Особливо російські солодощі цінувалися в Європі.
Саме більовська пастила, була основоположником французького зефіру, який і був придуманий на його основі. Пастила виходить ніжна і смачна, а враховуючи, що більовська пастила малокалорійна і не містить глютен, її можна готувати дуже часто.

Інгредієнти

Яблука – 1 кг;
Цукор – 170 р.;
Яєчний білок – 1 шт.;
Цукрова пудра.

Загальний вихід готового продукту 400 г.

Як зробити белевську пастилу з яблук домашню покроковий рецепт

1. Заздалегідь очищені і порізані яблука прибираю в розігріту до 180 градусів духовку на сорок хвилин. Випечені яблука залишаю на столі, щоб вони трохи охололи. У теплих яблук відділяю шкуру. Пробиваю яблучну м’якоть заглибним блендером до отримання гладкого, яблучного пюре. При відсутності блендера, протріть яблучну м’якоть, через дрібне сито. Вимішую яблучне пюре міксером протягом двох хвилин. Всипаю половину від загального цукру замеса.

2. Продовжую вимішувати міксером ще протягом двох хвилин. Додаю білок, вимішую міксером, щоб яблучне пюре добре посвітлішало. Всипаю половину цукру. Остаточно перемішуємо міксером, щоб цукор повністю розчинився, а яблучне пюре стало пишне і густе. Ось така кремова текстура, має вийти після вымешивания.

3. Три повні столові ложки перекладаю в окрему ємність і прибираю в холодильник. Основну масу я блочного пюре викладаю на деко, попередньо встеленого пекарської папером. Рівномірно розподіляю яблучне пюре, по всій площі листа. Деко з яблучним пюре прибираю в заздалегідь розігріту до 80 градусів духовку на 5 часов.

4. Після того, як пастила трохи охолола, обережно відділяю, пекарську папір. Розрізаю пастилу мокрим ножем на дві половини. На одну половину викладаю яблучне пюре з холодильника. Розподіляю пюре по половині пастили. Зверху укладаю другу половину пастили. Фіксую і трохи пригортаю половину пастили в яблучне пюре.

5. Обгортають пастилу пекарської папером. Додатково загортаю в пакет і залишаю при кімнатній температурі мінімум на 10 годин, щоб вона засвоїла і стабілізувалася. на наступний день Ось така м’яка і дуже гнучка пастила, яка нагадує бісквіт, говорить про те, що вона буде дуже смачна і пористая.

6. Мокрим ножем, обережно прорізали пастилу спочатку на половину, а потім на порційні смужки. Після кожного прорізання, рекомендую змочувати ніж, щоб пастила сильно не прилипало до леза і не тягнулася за ножом.

7. Кожну смужку обвалюю в цукровій пудрі, щоб надати більовської пастиле, завершений вигляд. Обов’язково приготуйте белевську пастилу будинку і здивуйте своїх рідних та близьких, адже таку пастилу не купити магазине.

8. Рекомендації та особливості рецепта.
Яблука кислі або кисло-солодкі, але не солодкі;
Чим кисліше яблуко, тим більше в ньому пектину;
Час випікання яблук, може відрізнятися від заявленого в рецепті;
Час випікання яблук залежить від розмірів яблучних часточок і функціональність духовки;
Знімати шкуру з теплих часточок ножем або зручних плоским предметом;
Вимішувати яблучне пюре до кремового стану;
Кількість чистого пюре з даного рецептом приблизно 500 р.;
Пюре розподіляти по білому (новому) пергаменту;
Якщо старий пергамент або не якісний, яблучна пастила не отлипнет від неї;
Час висушування яблучного пюре на деку може відрізнятися від заявленого в рецепті;
Час випікання яблучного пюре залежить від кількості пектину яблук і функціональність духовки;
Правильно випечена пастила повинна залишатися м’яка при натисканні в духовці;
Готовність пастили перевіряйте після 4 годин висушування;
Після вилучення з духовки, яблучна пастила повинна відлежатися 20-30 хвилин, перед тим як відокремлювати пекарську папір;
Наносити холодне яблучне пюре з остиглої або теплою пастиле;
Розрізати белевську пастилу гострим і мокрим ножем;
Якщо розрізати белевську пастилу сухим ножем, вона буде сильно липнути до лезу;
Зберігати белевську пастилу при кімнатній температурі або в холодильнику в закритому вигляді;
Строк зберігання в холодильнику до 2х місяців;
Країна походження Росія (Тульська область, місто Бельов), кінець 19 века.