Здобне дріжджове тісто для пиріжків та пирогів

Як смачно зробити Здобне дріжджове тісто для пиріжків та пирогів в духовці простий покроковий рецепт в домашніх умовах швидко.

Інгредієнти

200 гр. Теплого молока
7 гр. Сухих дріжджів (21 гр. свіжих)
100 гр. Цукру
2 шт. Яйця
80 гр. Вершкового масла 82%
450-550 гр. Борошна +-
Сіль щіпка

Здобне дріжджове тісто для пиріжків та пирогів покроковий рецепт

1. Кажуть, самий головний секрет здобного тіста – в хорошому настрої господині, але дотримання певних правил теж ніхто не отменял.
2. Всі продукти для приготування тіста повинні бути кімнатної температури. Дріжджі не люблять занадто гарячих або, навпаки, холодних складових. У сильно гарячої рідини дріжджі просто загинуть, а холодні продукти будуть сповільнювати роботу дріжджів. Будь-яку рідину, в якій розводимо дріжджі, потрібно підігріти до 30-35 градусів!

Під час замісу важливо тісто не забити зайвої борошном, адже воно буде погано сходити, а готові вироби вийдуть жорсткими. Під час замісу руки можна злегка змастити рослинним маслом, це трохи спростить роботу з липким тестом.
3. Важливо пам’ятати, що цей вид тесту любить тривалий заміс, не менше 10 хвилин! Здобне тісто має дозрівати в теплому місці без протягів! Оптимальна температура для тіста – 25-32 градуси. Якщо у вас вдома прохолодно, то чашу з тестом можна поставити в духовку розігріту до 28С.

4. Після того, як здобне тісто дозріло, і ви сформовали з нього вироби, необхідно дочекатися повторного підйому — расстойки. Для цього булочки-пироги викладають на деко, акуратно прикриваючи рушником і знову ставлять в тепле непродуваемое місце на 20-40 хвилин. Перевірити чи достатньо расстоялось тісто, можна натисканням пальцем – якщо воно впевнено, пружно повертається в колишню форму, можна переходити до выпечке.
5. Якщо Ви хочете внести зміни в рецепт, не додавайте і не зменшайте сильно кількість цукру, їм годуються дріжджі, але якщо його багато, то тісто просто закисне. Будь здобне тісто (масло, яйця, молоко в рецепті) черствіє швидше, ніж звичайне пісне дріжджове, тому готовий виріб краще зберігати в поліетиленовому пакеті та в холодильнике.

6. Дріжджі викликають процес бродіння, у результаті чого утворюється вуглекислий газ, який забезпечує пористу структуру готовим виробам. Існує два види дріжджів: свіжі і сухі в гранулах. Стандартна пропорція для заміни: 1:3 (10 г сухих = 30 г свіжих).

Відео рецепт 👇