Домашній хліб батон нарізний

Домашній хліб батон нарізний простий рецепт.

Інгредієнти

для хлібної форми Л 7 (об’єм 1800 мл):

🔸400 г борошна в/с
🔸2 г дріжджі сухі інстантні
🔸125 г води кімн. t
🔸125 г молока з холодильника
🔸6 г солі
🔸16 г цукру (або меду)
🔸14 г вершкового масла

Таймінг

🕖Вечір:
5 хв – заміс
15 хв – аутоліз
15 хв – заміс
4 години бродіння при t 26’C

🕛Ніч:
8 – 12 годин розстойка в холоді (5-6’C)

🕘Ранок:
30 хв випічка

Рецепт в пекарських відсотках:
100% пшеничного борошна в/с
50-60% води (я роблю 65%)
1,5% солі
4 % цукру
3,5% жиру (маргарин по ГОСТ, вершкове або рослинне масло)
Дріжджі або опара/закваска

Домашній хліб батон нарізний покроковий рецепт

1. У воду кімнатної температури всипати дріжджі, додати молоко, сіль, цукор і борошно. Заміс 5 хвилин. Відпочинок 15 хвилин. Через 15 хвилин додати масло кімнатної t. Заміс 10 – 15 хв до середнього розвитку клейковини. Прибрати тісто в змазаний маслом прозорий контейнер на ферментацію (моє тісто ферментировалось 4 години при t 26’С).

2. *Зробити 2 обминки через 15 і 45 хвилин від початку бродіння. ***Обсяг тесту до кінця ферментації повинен збільшитися в 2-2,5 рази. Тісто викласти на стіл, розкотити в овал, загорнути в щільний рулет, помістити у форму змащену топленим або вершковим маслом, накрити від заветривания.

3. Розстойка в холодильнику 8 – 12 год при t 5 – 6′. Заготівля виросте в об’ємі в 2 рази. Зробити надрізи, збризнути водою. Випікати в добре розігрітій духовці ~ 30 хвилин при t 200’З (перші 10 – 15 хвилин з парою). Відразу після виймання з духовки готовий хліб збризнути водою з пульверизатора.

Відео рецепт 👇