Класичний німецький штоллен різдвяний кекс

Як смачно зробити Класичний німецький штоллен різдвяний кекс простий покроковий рецепт в домашніх умовах швидко. Спробувала пару штолленов в Берліні і зрозуміла, що треба нагадати вам мій рецепт, як на мене саме він цікавіше багатьох. В минулому році отримала безліч подяк від вас. Сподіваюся в цьому році він порадує тих, хто так і не зважився в минулому.

Інгредієнти

Опара:
🔸100 мл молока
🔸70 гр борошно пшеничне
🔸7 гр сухих дріжджів

Тісто:
🔸300 гр пшеничного борошна
🔸2 ст л цукру
🔸щіпка солі
🔸100 гр вершкового масла
🔸1 яйце
🔸1 год л меленої кориці (бажано свіжомеленої)
🔸3 коробочки кардамону (насіння дістати і розтовкти)

Для змазування і декору готового штоллен:
🔸2 т л розтопленого масла
🔸Цукрова пудра

На один великий штоллен:
За 2-3 дні до приготування 300 гр сухофруктів (у мене це родзинки і журавлина) заливаємо 100 мл рому і соком 1 апельсина, накриваємо плівкою в контакт і залишаємо в холодному місці.

Класичний німецький штоллен різдвяний кекс покроковий рецепт

1. Для опари молоко трохи підігріти, до 35-40 градусів. В молоко додаємо борошно і дріжджі, ретельно перемішуємо. Затягуємо плівкою і залишаємо на 1 годину. Для тіста змішуємо борошно, цукор, сіль і спеції в одній чаші. А в іншій змішуємо опару, яйця і масло кімнатної температури, потім додаємо сухофрукти (без рідини і припудрені борошном) і руками все ретельно вымешиваем.
2. З’єднати вміст двох мисок. Якщо у вас є міксер з насадкою гак, можна скористатися ним або ж вимішувати руками. Тісто має перестати бути липким. ⠀ Миску трохи змащуємо олією, викладаємо тісто, затягуємо плівкою і залишаємо тісто на 1.5 години. На робочу поверхню насипати трохи борошна, викладаємо тісто і формуємо прямокутник. З допомогою скребка або просто руками накрийте одну частину прямокутника на іншу, трохи відступивши від краю. ⠀
3. Укладаємо заготовку на деко або в прямокутну форму для випічки, попередньо застеливши пергаментний папір. Залишаємо при кімнатній температурі на 1 годину. Випікаємо 10 хвилин при 190 градусах, потім знизити температуру до 170 і випікати ще 40 хвилин. Гарячий штоллен змащуємо маслом і посипаємо цукровою пудрою. Після охолодження загортаємо в пергамент, потім у фольгу і прибираємо хоча б на пару днів у прохолодне місце. Може зберігається кілька недель.