Мусака по грецьки з баклажанами, фаршем і картоплею класична в духовці простий рецепт. Сьогодні ділюся з вами стравою, яка є яскравим представником грецької кухні. На виході виходить ніжне блюдо, яке ви обов’язково повинні спробувати 😋 Якщо хочете щоб мусака тримала рівну форму, то дайте відпочити після духовки ~40 хвилин. Але мені більше подобається їсти гарячим, щоб всі розтікалося.
Інгредієнти
•Яловичий фарш – 700 р.
•Баклажани – 4 шт.
•Картопля – 300 р.
•Цибуля ріпчаста – 1 шт.
•Часник – 3 зубчики.
•Розмарин – 1 гілочка.
•Твердий сир – 150 р.
•Оливкова олія – 3 ст. л.
•Рослинна олія – 200 мл
•Томатна паста – 2 ч. л.
•Томатний соус – 400 мл
•Червоне Вино (сухе) – 180 мл
•Сіль/Перець – за смаком
•Мелена кориця – 1 ч. л.
для соусу бешамель:
•Вершкове масло – 120 р.
•Борошно – 120 р.
•Молоко – 1 л
•Мелений перець – 1 ч. л.
•Сіль – 1 ч. л.
•Мускатний горіх – 1 ч. л.
•Яєчні жовтки – 2 шт.
•Твердий сир – 80 р.
Мусака по грецьки з баклажанами, фаршем і картоплею в духовці покроковий рецепт
1. Наріжемо баклажани уздовж товщиною 0.5-0.7 мм. Рясно підсолимо і залишимо так на 30 хвилин, далі потрібно просушити рушником і переходимо до обжарке. Обсмажуємо в рослинному маслі з двох сторін до золотистого кольору. (Можна запекти в духовці без використання великої кількості масла). За такою ж схемою нарізаємо картоплю і обсмажуємо в маслі (можна з баклажанами в духовці запекти).
2. Готуємо фарш за принципом болоньєзе. Дрібно нарізану цибулю обсмажуємо на оливковій олії 2 хвилини, після чого додаємо до цибулі нарізаний часник з розмарином обсмажуємо ще дві хвилини і додаємо фарш. Як тільки фарш повністю придбав сірий колір додаємо томатну пасту і добре замішуємо, слідом заливаємо томатним соусом і доводимо до кипения.
3. Як тільки соус закипів відправляємо всі спеції всередину і заливаємо сухим червоним вином, все ретельно перемішуємо і ставимо на мінімальний вогонь, щоб соус злегка кипів на 30 хвилин. Переходимо до соусу бешамель.
4. У сотейнику розтопити вершкове масло і додати до нього борошно, ретельно все перемішуємо до тих пір, поки не утворюються грудочки, після чого заливаємо холодним молоком і ретельно все перемішуємо до тих пір, поки соус не почне густіти. Як тільки соус загус додамо в нього твердий сир, яєчні жовтки і специи.
5. Обов’язково не забудемо додати 200 г готового соусу бешамель у фарш і добре перемішати. Переходимо до складання. Першим шаром закладаємо картоплю, далі шар баклажанів і зверху фарш, потім знову баклажани і рясно заливаємо соусом бешамель, залишається тільки присипати тертим сиром і відправити в заздалегідь розігріту духовку до 180 градусів на 25 минут.
Відео рецепт 👇