Простий Штоллен на опарі

Як зробити Простий Штоллен на опарі рецепт. Щоб спробувати штоллен, потрібно відправитися на одну з німецьких різдвяних ярмарків або спекти самим! ⠀ Варіант купити в магазині, на жаль, відсутня, тільки якщо ви не бажаєте дістати тісто з родзинками напхану консервантами. ⠀ Класичний варіант штоллен мій самий коханий, він той, з ярмарків, з спогадів! ⠀ На один великий штоллен: ⠀ За 2-3 дні до приготування 300 гр сухофруктів (у мене це родзинки і журавлина) заливаємо 100 мл рому і соком 1 апельсина, накриваємо плівкою в контакт і залишаємо в холодному місці. ⠀ ⠀

Інгредієнти

Опара:
100 мл молока
70 г борошно пшеничне
7 гр сухих дріжджів

Тісто:
300 гр пшеничного борошна
2 ст л цукру
щіпка солі
100 гр вершкового масла
1 яйце
1 год л меленої кориці (бажано свіжомеленої)
3 коробочки кардамону (насіння дістати і розтовкти)

Для змазування і декору готового штоллен:
2 т л розтопленого масла
Цукрова пудра

Простий Штоллен на опарі покроковий рецепт

1. Для опари молоко трохи підігріти, до 35-40 градусів. В молоко додаємо борошно і дріжджі, ретельно перемішуємо. Затягуємо плівкою і залишаємо на 1 годину. ⠀ Для тіста змішуємо борошно, цукор, сіль і спеції в одній чаші. А в іншій змішуємо опару, яйця і масло кімнатної температури, потім додаємо сухофрукти (без рідини) і руками все ретельно вимішуємо. ⠀ З’єднати вміст двох мисок. Якщо у вас є міксер з насадкою гак, можна скористатися ним або ж вимішувати руками.
2. Тісто має перестати бути липким. ⠀ Миску трохи змащуємо олією, викладаємо тісто, затягуємо плівкою і залишаємо тісто на 1.5 години. На робочу поверхню насипати трохи борошна, викладаємо тісто і формуємо прямокутник. З допомогою скребка або просто руками накрийте одну частину прямокутника на іншу, трохи відступивши від краю. Укладаємо заготовку на деко або в прямокутну форму для випічки, попередньо застеливши пергаментний бумагу.
3. Залишаємо при кімнатній температурі на 1 годину. ⠀ Випікаємо 10 хвилин при 190 градусах, потім знизити температуру до 170 і випікати ще 40 хвилин. ⠀ Гарячий штоллен змащуємо маслом і посипаємо цукровою пудрою. Після охолодження загортаємо в пергамент, потім у фольгу і прибираємо хоча б на пару днів у прохолодне місце. Може зберігатися кілька тижнів. При подачі посипаємо цукровою пудрой.