Українська житній хліб на заквасці

Як зробити Український житній хліб на заквасці рецепт простий в духовці.

Інгредієнти

✅Для закваски:
🔸200 гр. житнього борошна, цільнозерновий або обдирного;
🔸145 гр. води;
🔸20 гр. житнього стартера.

✅Для тіста:
🔸350 гр. закваски;
🔸280 гр. житнього борошна (або житнього обдирного цз);
🔸120 гр. пшеничного цільнозерновий борошна;
🔸330 гр. води (якщо використовуєте цз-житнє 🔸борошно, то буде потрібно ще 30-50 грам води).
🔸9 гр. солі.

Українська житній хліб на заквасці покроковий рецепт

1. Для закваски:
Змішайте, у вас вийде досить щільний грудку, сформуйте з нього кулю і покладіть в миску, затягніть плівкою, залишити на 12-14 годин при 22-23°.
2. У воді розмішайте густу закваску, додайте борошно і сіль, перемішайте до однорідності. Місіть в Ankarsrum 20-25 хв. на 2-2,5 швидкості. або 30-40 хв. руками інтенсивно. ➡️Бродіння в мисці, змащеній маслом близько 75-85 хвилин при 27-30° (накривайте). ➡️Увімкніть духовку розігріватися з каменем і сковородою на дні, температура 250-260°.
3. Присипте стіл житнім борошном, вывалите тісто, акуратно сформуйте з тіста кулю, присипаючи борошном. ➡️Розстойка в кошику, застеленому тканиною , швом вгору 35-40 хв. при 27-30°. ➡️Якщо у вас прохолодніше, рассстойка може зайняти до години часу і привести до ряду дефектов.
4. Расстоявшаяся заготівля збільшиться в об’ємі, її поверхня буде в красивих тріщинах. ➡️Викладіть заготовку на лопату, застелену пергаментом, змахніть зайву муку, відправте на камень.
5. Плесніть на сковороду чверть чашки окропу, перші 10-15 хв. печіть при 250-260°, після перевірите духовку, знизьте температуру до 200° і печіть ще 35-40 хв. ➡️Температура всередині готового хліба 98-100°.