Французький мясний пиріг

Як смачно зробити Французький м’ясний пиріг простий покроковий рецепт в домашніх умовах швидко. Французький пиріг «en pate croute», який традиційно подають і їдять холодним. В перекладі означає «паштет у хлібі », паштетом і хлібом свою версію я б не назвала – але це дуже смачно і гідно приготування на Новий рік. Варіантів начинок у цього пирога маса, так само як рецептів

Інгредієнти

Тісто:
200 гр розм’якшеного злив масла;
Борошно ~340 гр ( +10 на лід)
1 яйце;
60 мл води;
1 чл білого винного оцту;
1 чл Цукор;
9 гр Сіль

М’ясо 1 кг ( у мене були: куряча печінка, качині грудки без шкіри, курячі грудки, свиняча шия з розрахунку на 800 гр м’яса приблизно 200 гр печінки)
Сіль 19 гр;
Перець 1 гр;
2 яйця;
Петрушка 2-3 гілочки;
Фісташки 2 ст л;
Вишня в’ялена ~10шт;
Вино червоне 130 мл
Коньяк 2 ст л
Чебрець пару гілочок

кістковий Бульйон ( або звичайний бульйон 150 мл+19 гр желатину)

Яйце для змащування + 1 ст л молока.

Французька м’ясний пиріг покроковий рецепт

1. ️М’ясо наріжте кубиками не більше 1 см; Залийте вином ( 100 мл) і коньяком, посоліть (15 гр) і поперчіть; Перемішайте, покладіть гілочки чебрецю і приберіть на ніч в холод, накривши плівкою в контакт; ️Печінка позбавте від плівок і проток наріжте кубиками близько 2 см, залийте вином (30 мл), посоліть (4 Гр) і так само приберіть в холод на ніч, накривши плівкою; На слід день вранці замісити тісто: для цього збийте в міксері масло з сіллю і цукром, додайте половину борошна, перемішайте насадкою «лопата», додайте яйце, оцет, воду, борошно і замішують насадкою гак. Далі сформуйте щільний шар руками, оберніть плівкою і приберіть в холод мінімум на 3 години. ⠀ ️
2. Змастіть алюмінієву форму для хліба L7 раст маслом; З 3/4 частини тесту Розкачайте пласт не більше 5 мм, вистеліть боки і низ форми, з іншої частини тесту зробіть прямокутну кришку по верхньому діаметру форму та декор; Приберіть ще раз в холод на 30-40 хв; ⠀ ️В цей час обсмажте печінку близько 2 хвилин на вершковому маслі, на вогні вище середнього ( всередині вона повинна бути сирою) і відкладіть остигати; ️Збийте вінчиком яйця з дрібно нарубаної петрушкою, додайте цю суміш до замаринованному м’яса, туди ж відправте вишні і фісташки, перемішайте. Викладіть шари, чергуючи м’ясо та печінку(без соку); утрамбуйте начинку, не докладаючи до країв тесту приблизно ~0,5 см, щоб залишити трохи місця для заливки бульоном.
3. Накрийте другим пластом тесту, в якому заздалегідь виріжте 2-3 отвори, діаметром близько 1,5 см; ️Як слід заліпіть краю ( це важливо!). Зріжте зайве тісто. ️Вставити в отвори трубочки по 4 см заввишки з фольги, змастіть яйцем, змішаним з 1 ст л молока. ️Приберіть в прогріту духовку при 190 гр на 1,5 години режим верх+низ; ️Якщо верх буде підгоряти, можна перевести духовку в режим низ+вентилятор. ⠀ ️Остудіть до такої температури, щоб форму комфортно було тримати руками і акуратно вийміть пиріг з форми. ⠀ ️В повністю остиглий пиріг залийте теплий (НЕ гарячий) бульйон ( за бажанням можна додати улюблені спеції, трохи часнику), приберіть охолоджуватися в холодильник на ніч. Витрата бульйону у вас може бути набагато менше. Це нормально і залежить від того, на скільки просяде мясо.

Відео рецепт 👇