Машхурда по узбецьки

Як зробити Машхурду по узбецьки рецепт простий. «Поїхали до Оленці, поїмо! Вона буржуй, навіть машевую кашу з м’ясом готує!»

Назавжди запам’ятала цю фразу мого друга, сказану в холодній Москві середини 90-х. Дійсно, машевая каша в м’ясі не дуже-то і потребує: обсмаженої цибулі з морквою, приправлених зірою і коріандром, цілком достатньо для імітації «м’ясного» аромату, а маш з рисом дають огого яку ситність.

Ми, ташкентські, любимо ці маленькі зелені боби – маш. Перебирати його перед приготуванням було обов’язковим кроком, без камінчиків і засохлих «бобиків» не обходилося, ризикувати зубами не хотілося. І, звичайно, промивали, щоб змити пил. А ось надовго замочувати необхідності немає, маш вариться досить швидко, хвилин 40 максимум. Але якщо ненадовго замочити у підсоленій воді і варити теж в підсоленій, є шанс, що маш не розвариться в пух і прах.

Суп з маша – машхурда, тільки сьогодні суп, а на наступний день сам собою перетворюється в кашу – машкичири, зовсім не стаючи при цьому гірше. Але можна, звичайно, і відразу готувати кашу бажаної ступеня в’язкості.

Інгредієнти

2,5 л води
250 г баранини (не обов’язково, можна без м’яса)
100 г топленого масла (можна менше і замінити рослинним)
2 цибулини
2 помідора (теж не обов’язково)
1 морква
0,75 склянки рису
0,75 склянки маша
2 ч. ложки барбарису
2 ст. ложки зелені кінзи
1 ч. ложка чорного меленого перцю
1 ст. ложка зелені кропу
2 стебла базиліка (филетового, тобто райхона)
3 лаврових листа

Машхурда по узбецьки покроковий рецепт

1. Підготувати м’ясо-овочеву заправу, почати варити її. Маш засипати, поки не закипіла вода, і варити до тих пір, поки він не полопается, після чого суп можна посолити і засипати рис, до повної готовності якого і вариться машхурда.
2. Прянощі в машхурду додавати двічі: барбарис, лавровий лист, чорний перець – за 10-15 хв до готовності, а пряну зелень – після готовности.
3. Скажу тільки, що спеції і трави можна змінювати на свій смак, а підсолити – сразу.