Пиріг перевертиш з яблуками і карамеллю тарт Татен

Пиріг перевертиш з яблуками і карамеллю тарт Татен простий рецепт. Час пекти пироги з яблуками! І пиріг-перевертиш, відомий як тарт Татен, спадає на думку першим. В крайньому випадку, другим, після шарлотки. Нічого дивного, всі люблять пироги, в яких начинки більше, ніж тіста, а тісто – смачне і хрустке.

Інгредієнти

Для тесту:
200 р борошна
25 г цукрової пудри
100 г вершкового масла Т=+4С, нарізаного кубиками
1 яєчний жовток
30 г сметани
½ ч. ложки солі
1-2 ч. л. крижаної води, при необхідності

Для начинки і карамелі:
6 яблук середнього розміру
70 г вершкового масла
100 г цукру
2 ст. ложки води

Пиріг перевертиш з яблуками і карамеллю тарт Татен покроковий рецепт

1. Змішати в чаші міксера борошно, цукрову пудру і сіль. Додати нарізане кубиками холодне вершкове масло і змішати насадкою «лопатка» до утворення крихти. Додати жовток і сметану, замісити м’яке тісто, при необхідності додавши кілька крапель воды.
2. Розкачати тісто в коло товщиною 3,5-4 мм, прибрати в холодильник. Розігріти духовку до 180С. ⠀ Яблука очистити, розрізати навпіл або на чотири частини. У сковороді діаметром 24-26 см, яку можна поставити в духовку, змішати цукор з водою і розтопити, струшуючи сковороду, до утворення темно-бурштинової карамели.
3. Викласти на карамель шматочки вершкового масла, розкласти яблука зрізом вгору. Поставити в духовку на 15-20 хвилин. Яблука повинні стати м’якими. ⠀ Охолоджене тісто розкачати до товщини 2,5-3 мм. Дістати сковороду з духовки. Викласти тісто на яблука, запнути краю, наколоти тісто виделкою. ⠀
4. Повернути сковороду в духовку і випікати 20-25 хвилин. Злегка остудити на решітці, потім перевернути пиріг на блюдо і подавати з ванільним соусом або кулькою мороженого.
5. N. B. Тісто розкачуємо двічі, тому що до стабілізації масла його не зручно розкачати до потрібної товщини. Зібрати в диск, охолодити, а потім викачувати – теж не дуже зручно, так як доведеться витрачати або час на зігрівання тесту, або сили на те, щоб розплющити диск.