Ягідний пиріг з чорницею, пахтою і лимоном Гордона Рамзі

Як смачно зробити Ягідний пиріг з чорницею, пахтою і лимоном Гордона Рамзі простий покроковий рецепт в домашніх умовах швидко.

Інгредієнти

ТІСТО
240 г борошна
2 ст. л. цукрового піску
¼ ч. л. морської солі
16 ст. л. (225 г) охолодженого вершкового масла
6-8 ст. л. охолодженої сколотин

ЧОРНИЧНА НАЧИНКА
700 г чорниці, свіжої або замороженої
6-8 ст. л. цукрового піску
дрібно натерта цедра 1 лимона
½ ч. л. ванільного екстракту
4 ст. л. кукурудзяного крохмалю
4 ст. л. свіжовичавленого лимонного соку

ЯЄЧНА СУМІШ ДЛЯ ЗМАЩУВАННЯ
1 яйце
1 ст. л. молока
щіпка морської солі
1 ст. л. цукру турбінадо або тростинного цукру

Ягідний пиріг з чорницею, пахтою і лимоном Гордона Рамзі покроковий рецепт

1. ТІСТО. У мисці змішайте борошно, цукровий пісок і сіль. Вершкове масло наріжте кубиками і додайте його до сухої суміші, перетріть пальцями в крихту. Поступово вливайте в миску з тестом охолоджену пахту, перемішуючи його виделкою (почніть з невеликої кількості сколотин, а потім додавайте її в міру необхідності). Якщо тісто початок склеюватися, значить, сколотин вже досить. Викладіть тісто на харчову плівку, злегка розрівнявши, і загорніть в неї. Приберіть тісто в холодильник і залиште охолоджуватися на 1 годину, а краще на цілу ночь.
2. ЧОРНИЧНА НАЧИНКА. У каструлі змішайте чорницю, цукровий пісок, лимонну цедру і ванільний екстракт. Доведіть суміш до кипіння. У мисочці кукурудзяний крохмаль розведіть в лимонному соці і поступово додавайте його в чорничну суміш. Трохи проваріть начинку на слабкому вогні, постійно перемішуючи, до загустіння. Зніміть каструлю з вогню і дайте начинці повністю остыть.
3. РОЗКОЧУВАННЯ ТІСТА І ВИПІКАННЯ ПИРОГА. Розігрійте духовку до 200 °С. Розділіть тісто на три рівні частини. На присипаному борошном столі розкачати кожну частину тесту в пласт товщиною близько 3 мм і виріжте кола за розміром форм для випічки (для форми діаметром 13 см заготівля повинна бути діаметром 20 см). Решта обрізки відкладіть. Викладіть основи форми для випічки і приберіть їх в холодильник. Обрізки тіста розкачайте, розріжте на смужки або виріжте з них різні фігури.
4. Вийміть форми для випічки з тестом з холодильника. Викладіть в них чорничну начинку. Якщо хочете прикрасити пироги плетінкою, змочіть краї тіста водою. Викладіть на пиріг плетінку і прикрасьте краю пирогів по своєму смаку. Або просто втисніть в начинку фігурки з тіста. Приберіть пироги в морозильну камеру на 15 хв (так вони краще зберігають форму).
5. Приготуйте суміш для змазування: збийте яйце з молоком і сіллю в мисочці. Вийміть пироги з морозильної камери, змастіть яєчною сумішшю і присипте цукром турбінадо. Якщо ви прикрасили пироги фігурками з тіста, то змащувати їх не треба. Випікайте пиріг на нижньому рівні духовки протягом 20 мин.
6. Зменшіть температуру духовки до 175 °С і випікайте пиріг ще 25-30 хв, поки тісто не стане золотистим, а начинка не почне пузиритися. Вийміть готові пироги з духовки і повністю остудіть. За бажанням подайте їх з ванільним морозивом або ванільним соусом.