Цитрусовий пісочний пиріг Лимонник класичний

Цитрусовий пісочний пиріг Лимонник класичний в духовці простий рецепт домашній.

Інгредієнти

Тісто
– борошно 300 гр
– масло вершкове 180 гр
– цукор 70 гр. (3 ст. ложки)
– сіль 1/2 ч. ложка
– розпушувач 8 гр. (1 ч. ложка)
– сметана 50 гр. (2 ст. ложки)

Начинка
– лимон 1 шт.
– 1 шт. апельсин
– цукор 200 гр.
– крохмаль 60 гр (3 ст. ложки без гірки)

+ цукрова пудра-1/2 ст. ложки

Цитрусовий пісочний пиріг Лимонник класичний покроковий рецепт

1. Починаємо з цитрусовою начинки, щоб вона встигла охолонути😊 ☝️Для начинки можна взяти тільки лимони, тільки апельсини або навіть мандарини. Потрібно тільки щоб загальна вага фруктів було приблизно 400 гр. Фрукти ретельно миємо. Знімаємо цедру дрібної теркою, намагаючись не зачіпати білий шар. Очищаємо фрукти, нарізаємо, вибираємо насіння. Подрібнюємо за допомогою заглибного блендера. Додаємо крахмал.
2. Перемішуємо до розчинення грудочок. Додаємо цукор і цедру. Перемішуємо і варимо на середньому вогні, постійно помішуючи. Коли маса почне густіти, зменшуємо вогонь і варимо, інтенсивно заважаючи ще хвилину-другу до кремоподібного стану. Приступаємо до приготування тіста. У миску відміряємо потрібну кількість муки.

3. Додаємо в неї розпушувач, сіль, перемішуємо і додаємо холодне вершкове масло, порізане дрібними шматочками. Сметану збиваємо з цукром. Перетираємо руками борошно з маслом до утворення крихти і додаємо сметану. Замішуємо круте тісто. Довго місити не потрібно. Як тільки тісто збереться в один ком – готово. Відокремлюємо від 1/3 тіста часть.
4. Кожен шматок тіста покласти в пакет і трохи сплющує. Більшу частину тіста кладемо в холодильник, а меншу – в морозильник на 1 годину або більше⏳ Форму приблизно 24 см застеляємо пергаментом. Духовку включаємо нагріватися до 180 градусів 🔥 розкачуємо Тісто до товщини 3-4 мм, на скалці переносимо у форму і розподіляємо по дну, роблячи бортики висотою близько 2 див. (Обрізаємо зайве і заліплюємо де треба діри 😋)

5. Основу пирога наколюємо виделкою. Рівномірно розподіляємо начинку. Дістаємо з морозилки тісто і натираємо його на крупній тертці, посипаючи начинку рівномірним шаром. Випікаємо пиріг приблизно 30 хвилин до рум’яного кольору. Даємо пирогу охолонути і витягаємо з форми, потягнувши за краї пергаменту. Присипаємо цукровою пудрою. Перед чаюванням краще дати пирогу повністю охолонути 😊